Історія васабі

Замовляючи роли у Львові, ми звикли додавати до суші соєвий соус, трохи імбиру та невелику кількість васабі. Однак, чим насправді є ця зелена приправа, де та як вона вперше з’явилася?

Історія васабі: як з’явилася японська приправа

 

Васабі, який використовують виключно на території Японії, іменується як хонвасабі, що в перекладі означає «справжній». Він вимагає особливих умов вирощування, певних та досить суворих температур, а також зростає виключно в проточній воді й насичується вологою з термальних джерел, завдяки чому не вимагає ніяких додаткових добрив. Саме завдяки таким факторам, необхідним для його зростання, формується його висока ціна.

Для того, щоб зробити продукт більш дешевим, для стали застосовувати так званий васабі-дайкон – дешевший варіант хрону, який є менш вибагливим до умов вирощування та може зростати будь-де.

Перша згадка про цю рослину з’явилася в епоху Асука, де на дивовижних дерев’яних дощечках жителі міста записували рослини, що були їм відомі. Серед усього списку знайшовся і васабі, і вчені вважають, що на території міста Асука його активно вирощували ще у 538 році.

Трохи пізніше згадку про цю рослину можна було зустріти у відомій азіатській енциклопедії «Хондо Вамьо», де описувалися його лікарські та смакові властивості. Відзначається, що в той час він активно застосовувався для лікування зубного каменю і карієсу, а також вбивав мікроби.

А ось використовувати його як повноцінну приправу для суші стали тільки в 1800-х роках. Завдяки тому, що він приховував запах свіжої риби, а також усував мікроби і бактерії, перешкоджаючи отруєнню, васабі став швидко популярним на території всієї країни. Першим районом, де почали культурно його вирощувати, став Сідзуока. Одна з легенд говорить про те, що жителі також піднесли корінь як дарунок сьогуну, який гідно оцінив його властивості.

Уже в XX столітті японці почали вдосконалювати технологію виробництва та зберігання. Так, з’явилася методика його подрібнення, а в 1973 році вперше з’явився так званий порошок і паста, що продавалися в пакетиках.

Васабі для суші та інші сфери його застосування

 

Найпопулярнішою сферою вживання цього кореня є, звичайно ж, суші. В сучасності більше не потрібно піклуватися про зберігання і заморожування риби, а тому васабі – скоріше данина японським традиціям, ніж дійсно засіб, що вбиває мікроби у сирому м’ясі.

Подають його охоче як з ролами, так і з суші, незалежно від їх начинки. Хрін відмінно поєднується з різними видами морепродуктів (риба, кальмари, краби, креветки), а також з вугром і прісним рисом. Не менш смачними стають і веганські роли зі шматочками овочів, а також фруктові варіанти з авокадо та іншою начинкою.

Крім того, васабі застосовують для створення:

  • Морозива;
  • Солодощів;
  • Випічки;
  • Перших страв;
  • В якості соусу;
  • До м’яса і так далі.

Ще один секрет полягає в унікальній подачі цієї страви. Кухар, озброївшись очищеним коренем, акуратно натирає його на грубу шкуру акули, а потім викладає на тарілки поруч з основною їжею. Васабі подається тільки в тій кількості, яка необхідна, щоб з’їсти ту чи іншу страву, яка була на тарілці.

Читайте також
17
April
Найнезвичніші види суші та ролів

Суші у Львові навіть з плином часу лишаються найпопулярнішою стравою, яка допомагає внести різноманіття у звичний раціон. А якщо ви хочете знати, які оригінальні варіанти ролів існують у всьому світі – читайте далі нашу статтю.  Які роли вважаються незвичними Найбільш оригінальний варіант японських смаколиків, який можна зустріти, містить у собі шматочки тропічних фруктів. Й ні, […]

17
April
Що таке боули?

Не лише суші у Львові мають доволі великий попит, а ще й інші японські страви. Наприклад, боули, які охоче замовляють на вечерю та обід. А якщо ви не знаєте, що це й для чого – читайте нашу статтю. Боул: що це таке й для чого треба Насправді боул – це страва не стільки азійської, скільки […]

06
May
Японські ножі для суші

Замовляючи суші у Львові, ми отримуємо смачні, красиво оформлені страви, й рідко замислюємося над тим, як саме вони були приготовані. Сьогодні ми розповімо про головний інструмент на японській кухні – ножі, які мають таке саме значення, як меч у самурая. Основні японські ножі для риби і морських мешканців   Залежно від типу і особливостей продукту […]