Естетика суші: чому їдять паличками?

У стандартній європейські традиції столових предметів є безліч: для м’яса, риби, птиці, морепродуктів, салатів та ін. Натомість традиція Східної Азії полягає у використанні лише одного прибору – паличок. Але чому суші їдять лише паличками?

Естетика вживання суші – це лише різновид всієї культури японської кухні, яка в 2013 році увійшла в перелік Нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Поруч з чайними церемоніями та традиціями різноманітних трапез, сама культура споживання страв паличками, або хасі, розкриває неймовірний світ не лише естетичності, але й демонструє багатофункціональність цих предметів харчування. Палички  ідеально підходять як для других страв, так і для перших (притримування твердої їжі в той час, коли випивають рідину), для видобування кісточок з риби та багато чого іншого. Але чому суші їдять лише паличками?

Це традиційна особливість кухні

 

Щодо суші, то тут використання паличок є цілком необхідним. У деяких суші-барах Вам за бажанням подадуть традиційні європейські столові прибори. Таке споживання суші у Львові часто можна спостерігати у популярних закладах японської кухні. Натомість у автентичних японських ресторанах, які називаються рьотей, та їхніх відповідниках у країнах Європи та Америки, спроба попросити виделку для споживання їжі, зокрема й суші, буде сприйнято як цілковиту образу. Адже для японців їжа – це не лише спосіб підтримувати життєздатні функції організму, а ціла філософія, яка потребує вшанування.

Це функціональна необхідність

 

Сама форма суші-ролів, навіть якщо вона створюється майстром суші (саме так називається ця людина у Японії, а не просто сушист), залишається доволі крихкою, особливо після того, як рол було порізано на порційні шматочки. Тому наколювання такого шматка на виделку, ще й до того ж вмакання після цього в соус загрожує руйнації всієї конструкції. Уявіть. Ви скористались доставкою суші додому. Ви берете виделку, адже так зручніше! Але в цей момент Ви не враховуєте розчарування після того, як шматочок суші, що пройшов половину шляху до Вашого рота, обвалився на середині дороги й перетворився на розсипаний по столі рис. Це відчуття розпачу не порівняти ні з чим. І зовсім інше діло їсти суші паличками. Замість того, щоб роз’єднувати, палички стискають всі складники докупи, що допомагає уникнути будь-яких неприємностей.

Це зручно!

Звісно, зручною ця процедура стає після того, коли Вам вдасться опанувати мистецтво використання паличок, або ж хасі. І це не лише необхідність, а й частина дотримання необхідних умов етикету. Саме для цього, перед подачею суші у Львові, або під час замовлення доставки суші, Вас часто запитують який саме палички Вам потрібні: навчальні чи звичайні. І якщо користування паличками для суші у Вас ще викликає труднощі, обирайте навчальний варіант. В іншому випадку споживання цієї неймовірної страви може перетворитись у тортури. Натомість через кілька тренувальних разів, Ви зможете на найвищому рівні оцінити всю граційність та красу вживання суші паличками.

Звісно, це не всі переваги, які спонукали японців та інших представників Східної Азії використовувати саме ці столові прибори. Але на сьогоднішній день це головні переваги, які розкривають значення японських паличок сучасній людині ХХІ століття.

Читайте також
17
April
Найнезвичніші види суші та ролів

Суші у Львові навіть з плином часу лишаються найпопулярнішою стравою, яка допомагає внести різноманіття у звичний раціон. А якщо ви хочете знати, які оригінальні варіанти ролів існують у всьому світі – читайте далі нашу статтю.  Які роли вважаються незвичними Найбільш оригінальний варіант японських смаколиків, який можна зустріти, містить у собі шматочки тропічних фруктів. Й ні, […]

17
April
Що таке боули?

Не лише суші у Львові мають доволі великий попит, а ще й інші японські страви. Наприклад, боули, які охоче замовляють на вечерю та обід. А якщо ви не знаєте, що це й для чого – читайте нашу статтю. Боул: що це таке й для чого треба Насправді боул – це страва не стільки азійської, скільки […]

06
May
Японські ножі для суші

Замовляючи суші у Львові, ми отримуємо смачні, красиво оформлені страви, й рідко замислюємося над тим, як саме вони були приготовані. Сьогодні ми розповімо про головний інструмент на японській кухні – ножі, які мають таке саме значення, як меч у самурая. Основні японські ножі для риби і морських мешканців   Залежно від типу і особливостей продукту […]

Ми використовуємо файли cookie, щоб ваше користування сайтом було зручнішим. Натисніть "OK", щоб продовжити переглядати сайт Sushi-Go